ADD SOME TEXT THROUGH CUSTOMIZER
ADD SOME TEXT THROUGH CUSTOMIZER

Καθημερινή Άσκηση: Πως μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογία μας;

 

Η σωματική άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθουμε σε επαφή με το σώμα μας. Μέσα από την γυμναστική μαθαίνουμε πως λειτουργεί το σώμα μας, αναγνωρίζουμε τις ανάγκες του και ανακαλύπτουμε τα όρια και τις αντοχές του. Έχει παρατηρηθεί πως οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους κυρίως για την βελτίωση της υγείας και της εμφάνισής τους. Αυτό που παραλείπεται όμως συχνά να αναφερθεί ως λόγος για να παρακινηθεί μια γυναίκα να γυμναστεί, είναι τα οφέλη που έχει η άσκηση στη ψυχολογία μας καθώς και η θετική επίδρασή της στην διάθεσή μας.

Είναι πλέον γνωστό πως το μυαλό και το σώμα αλληλοεπιδρούν και πως το ένα μπορεί να επηρεάσει το άλλο. Για παράδειγμα, όταν νιώθουμε σωματικά κουρασμένοι από μια δύσκολη ημέρα είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουμε κάποιες συναισθηματικές αντιδράσεις όπως είναι η δυσφορία, το κλάμα, η αγανάκτηση ενώ αντίθετα όταν διανύουμε μια αρκετά στρεσογόνα περίοδο και βρισκόμαστε σε κακή ψυχολογική κατάσταση, είναι πολύ πιθανό να νιώσουμε σωματική κούραση, αδιαθεσία ή ακόμη και να παρουσιάσουμε κάποια άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως είναι τα εξανθήματα, πόνος στο στομάχι, πονοκέφαλος κ.α.

 

Ποια είναι όμως τα πραγματικά τα οφέλη της καθημερινής άσκησης στην ψυχολογία μας;

 

  • Ενίσχυση Αυτοπεποίθησης και Αυτοεκτίμησης: Η επίτευξη ενός στόχου (π.χ. η γυμναστική) καλλιεργεί στο άτομο θετικά συναισθήματα για τον εαυτό του και ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του.
  • Μείωση Άγχους και καθημερινού Στρες: Όταν γυμναζόμαστε, το μυαλό μας αποστασιοποιείται από οποιαδήποτε στρεσογόνα σκέψη καθώς προσπαθεί να μείνει συγκεντρωμένο στην δραστηριότητα που διεκπεραιώνει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Κάποιες φορές αυτό μπορεί να μη συμβεί κατά την διάρκεια της άσκησης αλλά να εμφανιστεί αργότερα ως «καθυστερημένη αγχολυτική επίδραση». Επιπλέον, η σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα δύο ορμονών που σχετίζονται με την εμφάνιση του στρες, την ορμόνη της αδρεναλίνης και την ορμόνη της κορτιζόλης.
  • Αίσθημα Ικανοποίησης: Κατά την διάρκεια της γυμναστικής αλλά κυρίως κατά την ολοκλήρωση μιας άσκησης, αισθανόμαστε ικανοποίηση καθώς καταφέραμε να ολοκληρώσουμε μια δραστηριότητα και να πετύχουμε έναν ή περισσότερους στόχους.
  • Κοινωνικοποίηση: Η γυμναστική είναι ένας τρόπος για να έρθουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις, να δημιουργήσουμε φιλίες και να κάνουμε την ώρα της άσκησης ακόμη πιο διασκεδαστική και αλληλεπιδραστική. Μέσα από την επίσκεψή σου στο γυμναστήριο, τον περίπατο στο πάρκο αλλά και μέσα από τα νέα διαδικτυακά προγράμματα γυμναστικής μπορείς να κάνεις νέες γνωριμίες και να αλληλοϋποστηριχθείς με άλλα άτομα σε αυτή την κοινή σας προσπάθεια.
  • Μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης συμπτωμάτων που σχετίζονται με Συναισθηματικές Διαταραχές (π.χ. Κατάθλιψη): Η άσκηση μπορεί να έχει έναν βοηθητικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών (όχι όμως αποκλειστικά θεραπευτικό) και να μειώσει την εμφάνιση ορισμένων συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις συναισθημετικές διαταραχές όπως είναι η απώλεια ενέργειας, η ατονία και η απουσία του συναισθήματος ικανοποίησης.
  • Αποδοχή της Αυτοεικόνας: Μέσω της άσκησης, το άτομο έρχεται σε επαφή με το σώμα του, εξοικειώνεται με την εικόνα του, αρχίζει να το φροντίζει και να το αγαπά. Αυτό σημαίνει πως αρχίζει να ακούει τις ανάγκες του και προσπαθεί να τις καλύψει.
  • Βελτίωση ποιότητας ύπνου: O ποιοτικός ύπνος σχετίζεται άμεσα με την βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται καθημερινά έχοντας έναν ανήσυχο ύπνο, με αποτέλεσμα να νιώθουν μονίμως κουρασμένοι και σωματικά εξαντλημένοι. Εντάσσοντας την σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σου, μπορείς να αντιμετωπίσεις την αυπνία και να αποκτήσεις ένα πιο ποιοτικό ύπνο στη ζωή σου. Πιο συγκεκριμένα, χάρη στην εκτόνωση της μυϊκής έντασης που συμβαίνει στο σώμα μας όσο γυμναζόμαστε και στην μείωση των σωματικών πόνων, αποκοιμιόμαστε ευκολότερα και βαθύτερα. Είναι αποδεδειγμένο πως ο ποιοτικός ύπνος βοηθάει στην διατήρηση της ψυχικής και σωματικής μας υγείας.

 

 

Είναι τόσα πολλά τα σωματικά και ψυχικά οφέλη της άσκησης για να τα απορρίπτουμε με καθημερινές δικαιολογίες. Προσπάθησε να εντάξεις στην καθημερινότητά σου την άσκηση και αυτή θα σε ανταμείψει! Βρες τον τρόπο εκγύμνασης που σου αρέσει και σε εμπνέει και ξεκίνησε από σήμερα. Ακόμη και λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα, είναι αρκετά για να αισθανθείς καλύτερα και να σε γεμίσουν θετικά συναισθήματα.

 

 

 

 

 

Λαζαρίδου Δωροθέα

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας | Ψυχοθεραπεύτρια